πεπόνια στη γλάστρα

πεπόνια στη γλάστρα

Πως να καλλιεργήσετε τα πιο ζουμερά και νόστιμα πεπόνια στη γλάστρα, στο μπαλκόνι και τον κήπο σας

Το πεπόνι (cucumis melo) κατάγεται από την Ασία και ανήκει στα κολοκυνθοειδή, είναι δηλαδή ξάδελφος του κολοκυθιού, του αγγουριού και της κολοκύθας. Συνεπώς  δεν πρέπει να φυτεύονται παρέα, γιατί μπορεί να γονιμοποιηθούν από την γύρη τους και τελικά τα πεπόνια να γίνουν… σαν κολοκύθες. Το πεπόνι είναι ένα αναρριχητικό φυτό που αγαπά τη ζέστη και τις περιοχές με μακρύ καλοκαίρι. Τα αρσενικά και θηλυκά άνθη αναπτύσσονται στο ίδιο φυτό, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται τις μέλισσες για να γίνει η γονιμοποίηση. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διαφορετικό χρώμα, άρωμα, σχήμα και μέγεθος. Οι πιο γνωστές ποικιλίες ελληνικών πεπονιών είναι οι εξής.

Πώς να καλλιεργήσετε καρπούζια σε γλάστρες και πατρεράκια

  • Αργείτικες: παράγουν τα γνωστά αργείτικα πεπόνια εξαιρετικής ποιότητας. Η σάρκα τους είναι λευκοπράσινη ή κιτρινοπράσινη και πολύ γλυκιά. 
  • Κρεμαστά χειμωνιάτικα: όψιμη ποικιλία, με σφαιρικό  καρπό και πρασινωπή σάρκα. Καλλιεργείται σε περιοχές της Πελοποννήσου.
  • Θρακιώτικο: η ποικιλία “Χρυσή Κεφαλή” ή πεπόνι Θράκης είναι μοναδική και παράγεται με προστατευόμενο σπόρο, χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Μέχρι τη δεκαετία του ’70 η καλλιέργεια του είδους στην Ελλάδα βασιζόταν σε μεγάλο αριθμό ποικιλιών. Από τις πιο γνωστές ήταν τα πεπόνια Άργους, τα μοσχάτα, τα κανελιά, οι μάππες, τα “τύπου ανανά” κ.ά. Μάλιστα, λόγω του ότι οι ποικιλίες διασταυρώνονταν αρκετά εύκολα μεταξύ τους, ο αριθμός τους συνεχώς μεγάλωνε. Σήμερα, δυστυχώς, εξαιτίας του ότι έχουν επικρατήσει σε ποσοστό κυρίως τα υβρίδια τόσο σε θερμοκήπια όσο και υπαίθρια, ο μεγαλύτερος αριθμός των ποικιλιών έχει σχεδόν χαθεί. Σε κάποιες άλλες μικρότερες εκτάσεις καλλιεργούνται ακόμα τα πεπόνια του Άργους, τα θρακιώτικα, τα μοσχάτα, κ.ά. Εξαιρετικά νόστιμα είναι επίσης τα ξερικά πεπόνια (δεν ποτίζονται συχνά), που, αν και μικρότερα σε μέγεθος, υπερτερούν σε γεύση, αλλά δεν τα βρίσκουμε εύκολα στην αγορά. Στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες καλλιέργειες πεπονιών βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Το πεπόνι είναι από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορούμε να το καλλιεργήσουμε στον κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας, αρκεί να προτιμήσουμε νάνες ποικιλίες που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Για την καλλιέργεια επιλέγουμε είτε σπόρο είτε σποριόφυτα, τα οποία φυτεύουμε στο πιο φωτεινό σημείο του σπιτιού διότι χρειάζεται ήλιο όλη την διάρκεια της ημέρας για να αναπτυχθεί σωστά.

Για να φυτέψουμε τα πεπόνια μας, είτε αυτά είναι στην ύπαιθρο είτε σε ζαρντινιέρα (αρχικά έχουμε κάνει την προετοιμασία της τοποθετώντας χαλίκι στην βάση και το απαραίτητο χώμα), σκαλίζουμε και εμπλουτίζουμε το χώμα με κομπόστ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή ανάπτυξη: χώμα απαλλαγμένο από ζιζάνια, πλούσιο σε οργανική ουσία, ελαφρά όξινο και με καλή στράγγιση. Έπειτα ανοίγουμε τον λάκκο φύτευσης, αφαιρούμε προσεκτικά το σποριόφυτο από το κεσεδάκι του και το τοποθετούμε στο σημείο που επιλέξαμε να το φυτέψουμε. Στη συνέχεια, καλύπτουμε με χώμα και ελαφρώς το πιέζουμε. Επαναλαμβάνουμε την επόμενη φύτευση σε απόσταση 50 με 70 εκ. και ποτίζουμε. Τα πεπόνια θέλουν πότισμα όταν το χώμα τους είναι στεγνό, προσέχουμε να ποτίζουμε κοντά στην ρίζα χωρίς να καταβρέχουμε τα φύλλα γιατί αν τα δει ο ήλιος βρεγμένα θα καούν. 

Αρμπαρόριζα: ένα φυτό με αρωματικές & θεραπευτικές ιδιότητες στο μπαλκόνι και τον κήπο σας

Χρήσιμες συμβουλές για να φυτέψετε πλούσια πεπόνια στο μπαλκόνι σας:

  • Θυμηθείτε πως 3 εβδομάδες πριν από την συγκομιδή πρέπει να ελαττώσουμε σημαντικά τα ποτίσματα. 
  • Τα πεπόνια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν η φλούδα τους μοσχοβολά. Προσοχή! Αν το κόψετε πιο νωρίς, το πεπόνι δεν θα ωριμάσει περαιτέρω.
  • Προστατεύστε το πεπόνι, βάζοντας κάτω από το φρούτο ένα φαρδύ ξύλο ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το έδαφος. 

Πηγή κειμένου: mamapeinao
Πηγή εικόνων: Pinterest


Discover more from Τεχνοτροπίες Και Διακόσμηση

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.