Πώς να διαμορφώσετε μικρά σαλόνια – Έμπνευση και λύσεις

Τα μικρά σαλόνια κουβαλούν μια δική τους ομορφιά αλλά και μια καλοστημένη παγίδα. Θέλεις να τα κάνεις να δείχνουν φιλόξενα, χωρίς να τα πνίξεις. Να έχουν στυλ, χωρίς να μοιάζουν υπερφορτωμένα. Όλα μοιάζουν εύκολα στη θεωρία. Στην πράξη, κάθε μικρή απόφαση κάνει τεράστια διαφορά.

Ένας καναπές μεγαλύτερος από όσο πρέπει, ένα τραπέζι που κλέβει τον αέρα από το δωμάτιο, μία βιβλιοθήκη που γεμίζει τους τοίχους σαν βράχος. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μικρότερο. Πώς λοιπόν φτιάχνουμε χώρους που να ανασαίνουν και να καλούν ανθρώπους να μείνουν;

Ο σωστός σχεδιασμός ως αφετηρία

Πριν αγοράσεις το οτιδήποτε, χρειάζεσαι ένα σχέδιο. Μέτρα το χώρο σου. Όχι στο περίπου. Με ακρίβεια. Γράψε τα μέτρα και κράτα τα στην τσέπη σου. Θα σου φανούν σωτήρια μπροστά σε έναν καναπέ που δείχνει μικρός στην έκθεση αλλά καταλαμβάνει τα τρία τέταρτα του σαλονιού σου.

Έπειτα σκέψου: Τι κάνεις περισσότερο σε αυτό το δωμάτιο; Βλέπεις ταινίες; Διαβάζεις; Καλείς φίλους; Η απάντηση θα καθορίσει ποια έπιπλα χρειάζεσαι και ποια μπορούν να μείνουν εκτός.

Έπιπλα που σέβονται το χώρο

Καναπέδες και πολυθρόνες

Διάλεξε έναν καναπέ με λεπτό προφίλ και ψηλά πόδια. Αυτά τα πόδια αφήνουν το μάτι να δει το πάτωμα και το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Αντί για έναν γωνιακό καναπέ που πιάνει δύο τοίχους, προτίμησε έναν ευθύγραμμο, μαζί με μια μικρή πολυθρόνα που μπορεί να μετακινηθεί εύκολα.

Τραπέζια και αποθηκευτικοί χώροι

Τα τραπεζάκια μέσης καλό είναι να είναι διάφανα ή μικρά. Ένα ορθογώνιο ή στρογγυλό τραπεζάκι από γυαλί δεν θα “κόβει” το δωμάτιο στα δύο. Επιπλέον, τραπέζια με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους θα σου λύσουν τα χέρια. Ένα σκαμπό που ανοίγει και κρύβει κουβέρτες ή περιοδικά είναι μικρός θησαυρός.

Χρώματα και υφές που μεγαλώνουν το δωμάτιο

Τα ανοιχτά χρώματα, όπως το λευκό, το μπεζ, το ανοιχτό γκρι, μεγαλώνουν οπτικά τους χώρους. Ωστόσο, μη φοβηθείς να προσθέσεις μικρές δόσεις έντονου χρώματος για να δώσεις χαρακτήρα. Ένα μπλε ριχτάρι ή μια κίτρινη πολυθρόνα μπορεί να γίνουν τα κομμάτια που “ξυπνούν” το σαλόνι σου.

Υφές όπως το λινό, το βαμβάκι και το φυσικό ξύλο χαρίζουν ζεστασιά χωρίς να βαραίνουν το χώρο. Απέφυγε τα πολύ βαριά ή πλούσια υφάσματα σε κουρτίνες και έπιπλα, γιατί προσθέτουν όγκο.

Ο ρόλος του φωτισμού

Στα μικρά σαλόνια, το φως είναι φίλος και σωτήρας. Άφησε φυσικό φως να πλημμυρίσει το χώρο όσο περισσότερο γίνεται. Επίλεξε λεπτές κουρτίνες που αφήνουν το φως να περνάει.

Χρησιμοποίησε πολλαπλές πηγές φωτισμού: ένα φωτιστικό δαπέδου σε μια γωνία, μικρές επιτραπέζιες λάμπες, φωτιστικά τοίχου. Ο φωτισμός σε διάφορα σημεία δημιουργεί βάθος και κάνει το σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο.

Τοποθέτηση των επίπλων με νόημα

Μη σπρώχνεις όλα τα έπιπλα στους τοίχους. Συχνά, το να αφήσεις λίγο κενό πίσω από τον καναπέ ή τις καρέκλες δημιουργεί αίσθηση μεγαλύτερης ροής στο χώρο. Τοποθέτησε τα έπιπλα με τρόπο που να διευκολύνει την κίνηση.

Σκέψου “ζώνες” μέσα στο σαλόνι: ένα μέρος για κουβέντα, ένα άλλο για διάβασμα. Αυτό βοηθά τον μικρό χώρο να αποκτήσει δομή και λειτουργικότητα.

Διακόσμηση που κάνει τη διαφορά

Κάδρα και καθρέφτες

Ένα ή δύο μεγάλα κάδρα αντί για πολλά μικρά θα κάνουν το σαλόνι να δείχνει πιο οργανωμένο και ήρεμο. Οι καθρέφτες, τοποθετημένοι απέναντι από πηγές φωτός ή παράθυρα, πολλαπλασιάζουν το φως και διπλασιάζουν οπτικά τον χώρο.

Χαλιά

Ένα μεγάλο χαλί που περνάει κάτω από τα έπιπλα ενώνει οπτικά το σαλόνι. Μικρά χαλιά μπορούν να σπάνε το χώρο και να τον κάνουν να φαίνεται ακανόνιστος.

Φυτά

Ακόμη και σε μικρά δωμάτια, ένα-δύο φυτά σε όμορφες γλάστρες δίνουν ζωή και φρεσκάδα. Διάλεξε φυτά που δεν απαιτούν υπερβολική φροντίδα αν δεν έχεις πολύ χρόνο.

Πρακτικές λύσεις για περισσότερη άνεση

  • Σκαμπό αντί για καρέκλες: Πιάνουν λιγότερο χώρο και μετακινούνται εύκολα.

  • Ράφια αντί για βιβλιοθήκες: Εξοικονομούν δάπεδο και αφήνουν τους τοίχους πιο καθαρούς.

  • Διπλής χρήσης έπιπλα: Καναπέδες-κρεβάτια ή τραπέζια που ανοίγουν για μεγαλύτερη επιφάνεια.

Τι να αποφύγεις

  • Τεράστιες τηλεοράσεις σε τοίχους μικρούς: Χάνεται η ισορροπία του δωματίου.

  • Πολύ μικρά ή πολλά διακοσμητικά: Μπερδεύουν το μάτι και κάνουν τον χώρο να μοιάζει ακατάστατος.

  • Βαριές κουρτίνες ή βαριά έπιπλα: Κλέβουν το φως και το αίσθημα ευρυχωρίας.

Έμπνευση από πραγματικά σπίτια

Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών σπιτιών καταφέρνουν να μεταμορφώσουν 20 τετραγωνικά σε θαύματα. Ένα σαλόνι 15 τετραγωνικών με έναν λιτό καναπέ, ένα χαμηλό τραπεζάκι και δύο μικρές πολυθρόνες μπορεί να νιώσει πιο φιλόξενο από μια μεγάλη αίθουσα γεμάτη βαριά έπιπλα.

Μια κουβέντα με φίλους, ένα καλό βιβλίο στο χέρι, ένα ζεστό ρίξιμο στον καναπέ. Όλα αυτά δεν απαιτούν πολύ χώρο. Απλώς έναν χώρο που έχει διαμορφωθεί με σκέψη και αγάπη.

Συμπέρασμα

Η διαμόρφωση μικρού σαλονιού δεν είναι απλή υπόθεση αλλά ούτε ακατόρθωτη. Με σωστό σχεδιασμό, προσεκτικές επιλογές σε έπιπλα και φωτισμό και μια πινελιά από το προσωπικό σου στυλ, μπορείς να δημιουργήσεις ένα χώρο που να σε αγκαλιάζει και να υποδέχεται και τους άλλους με τον καλύτερο τρόπο. Άλλωστε, η άνεση και η απόλαυση δεν μετριούνται σε τετραγωνικά.


Discover more from Τεχνοτροπίες Και Διακόσμηση

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.