Μαύρο ραπανάκι και πώς να το καλλιεργήσετε στον κήπο σας
Μα τι είναι αυτό το μαύρο ραπανάκι; Συνήθως τα ραπανάκια τα ξέρουμε κόκκινα, στρογγυλά ή και μακρουλά. Λοιπόν, το μαύρο ραπανάκι, με μια πρώτη ματιά, δεν μπορώ να πω πως θα το ζηλέψετε, αλλά θα ήταν κρίμα να μη το δοκιμάσετε.
Αρκετά δυνατό θα έλεγα, και λίγο πικάντικο, αν το καθαρίσετε θα σας δώσει αυτή την ωραία και τραγανή λευκή σάρκα, η οποία μπορεί κάλλιστα να ταιριάξει σε πολλές συνταγές. Αν το έχετε ήδη δοκιμάσει, ίσως και να έχετε ακούσει για τις θεραπείες που προσφέρει. Επειδή χρησιμοποιείται πάρα πολύ σε διάφορες βοτανοθεραπείες.
Πως να καλλιεργήσετε ραπανάκια …για την όρεξη… στην γλάστρα ή τον κήπο σας
Σπέρνοντας μαύρο ραπανάκι ή χειμερινό ραπανάκι
- Σπέρνονται από Μάιο έως Σεπτέμβριο / Οκτώβριο ανάλογα με το κλίμα.
- Σπέρνετε τους σπόρους απευθείας εκεί που πρόκειται να αναπτυχθούν.
- ανοίξτε αυλάκια 5-6 cm. Σπέρνετε τους σπόρους σε απόσταση τακτικά, περίπου έναν σπόρο κάθε 3 έως 4 cm.
- Καλύψτε τα αυλάκια χωρίς να πιέσετε πολύ το έδαφος.
- Νερό τακτικά με ψιλόβροχο.
Μόλις σπαρθούν, η μόνη φροντίδα που χρειάζονται είναι το τακτικό πότισμα, ειδικά σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι. Ποτίζετε συχνά το καλοκαίρι για να διασφαλίσετε ότι το έδαφος παραμένει δροσερό.
Μόλις φυτρώσουν οι σπόροι, αραιώστε τους. Αυτό σημαίνει την αφαίρεση των πιο αδύναμων βλαστών και τη διατήρηση μόνο των πιο δυναμικών φυτών, σε απόσταση κάθε 15 έως 20 cm Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος παραμένει μακριά από ζιζάνια αφαιρώντας τα όπως εμφανίζονται. Σπάζετε ελαφρά την επιφάνεια τακτικά με μια μικρή σκαπάνη για να αφήσετε το νερό να πέσει μέχρι τις ρίζες. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να σπείρετε το μαύρο ραπανάκι σε γλάστρες, με μείγμα εδάφους και κανονικό πότισμα. Αυτό θα σας δώσει ωραία ραπανάκια για να τσιμπήσετε απευθείας από τη βεράντα ή το μπαλκόνι σας.
Συγκομιδή μαύρου ραπανάκι
Η συγκομιδή μαύρου ραπανιού πραγματοποιείται γενικά τουλάχιστον 4 μήνες μετά τη σπορά. κατά προτίμηση πριν από τους πρώτους παγετούς, αλλά μπορεί επίσης να συγκομιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα σε πιο ήπια κλίματα.
Το μαύρο ραπανάκι ή το χειμερινό ραπανάκι είναι ένα ποώδες φυτό της οικογένειας Brassicaceae. Το μικρό λατινικό του όνομα: Raphanus sativus var Niger. Καλά αφήστε το… Θα συνεχίσουμε να το ονομάζουμε μαύρο ραπανάκι. Είναι φυσικά μέρος της οικογένειας των ραπανακίων, η οποία είναι και η μεγαλύτερη ποικιλία, αλλά και η ισχυρότερη στο στόμα μας. Το αναγνωρίζουμε πολύ εύκολα στους πάγκους χάρη στο μαύρο χρώμα του. Αλλά μέσα η σάρκα του είναι λευκή, σίγουρα δυνατό αλλά και πολύ νόστιμο.
Σπανάκι: Μυστικά για το πώς να καλλιεργήσετε το αγαπημένο λαχανικό δύναμης του Ποπάϋ στις γλάστρες ή στον κήπο σας
Τα μαύρα ραπανάκια είναι ρίζες και είναι συνήθως ογκώδες. Η φλούδας τους είναι μαύρη και τραχιά. Η διαφορά μεταξύ των ποικιλιών είναι το σχήμα τους: σε κάποια το σχήμα τους είναι μακρύ, ενώ άλλα έχουν σφαιρικό σχήμα. Η διαφορά με τα κόκκινα ραπανάκια είναι επίσης και η εποχή αφού τα μαύρα θα μπορέσετε να τα δείτε να φτάνουν στους πάγκους της λαϊκής μόνο το χειμώνα.
Οι αποδεδειγμένες ιδιότητές του οφείλονται στην πολύ καλή περιεκτικότητά του σε νερό, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, θείο, σίδηρο, μεταλλικά άλατα και πολλές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των C και Α. Περιέχει επίσης βιταμίνες και αντιβακτηριακές ουσίες. Όλα αυτά καθιστούν το μαύρο ραπανάκι αποτελεσματικό για διάφορες θεραπεία. Βοηθά το συκώτι να κάνει καλά τη δουλειά του. Συμμετέχει επίσης στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων και κάποιους καρκίνους. Για να επωφεληθείτε από τις πολυάριθμες ευεργετικές του ιδιότητες, είναι προτιμότερο να το καταναλώνετε ωμό. Ωστόσο, μπορεί να μαγειρευτεί στον ατμό όπως τα γογγύλια. Έτσι διατηρούνται όλες οι βιταμίνες και τα πολύτιμα συστατικά του.
Που ταιριάζει;
Ταιριάζει πολύ και σε ζεστά πιάτα. Για παράδειγμα, μαζί με τον πουρέ πατάτας, στον οποίο θα δώσει έναν άλλο χαρακτήρα και γεύση ή σε μια νόστιμη σούπα, όπως η κολοκυθόσουπα. Μπορεί επίσης να μαγειρευτεί σε ελαιόλαδο ή σε βούτυρο, ή βραστό. Μια άλλη νόστιμη ιδέα είναι να κάνετε μαύρα πατατάκια με τα ραπανάκια κόβοντας το σε πολύ λεπτές φέτες και να τις βάλετε στο γκριλ για λίγα λεπτά.
Να ξέρετε πως το μαύρο ραπανάκι δεν διατηρείτε πάρα πολύ καιρό, καθώς τείνει να μαλακώσει εύκολα. Το ιδανικό είναι μέχρι 2-3 ημέρες το πολύ, στο συρτάρι του ψυγείου, τυλίγοντάς το μέσα σε ένα υγρό πανί. Δεδομένο ότι τα μαύρα ραπανάκια είναι συχνά μεγάλα, εάν θέλετε να φάτε μόνο το μισό, μη το καθαρίσετε όλο. Κρατήστε το άλλο μισό καλά (να μη περαστεί κάτω από το νερό) και μη ξεχάσετε να το καταναλώσετε μέσα στις επόμενες μέρες.
Πώς να καλλιεργήσετε τα πιο φρέσκα φασολάκια στη γλάστρα και στον κήπο σας
Τέλος, το μαύρο ραπανάκι είναι νόστιμο ωμό και τριμμένο. Διατηρεί έτσι τη πικάντικη και τραγανή γεύση του. Το τέλειο ζευγάρι είναι να το συνδυάσετε τριμμένο μαζί με καρότα που έχουν γλυκιά γεύση. Επίσης, με χτένια, γαρίδες, τυρί φέτα και καπνιστό σολομό ή σαρδέλες ταιριάζει πολύ καλά.
Πηγή κειμένου: dinanikolaou
Πηγή εικόνων: Pinterest
Discover more from Τεχνοτροπίες Και Διακόσμηση
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
[…] […]