Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου – υπέροχες ιδέες για την αυλή και τον κήπο σας

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου. Οι ηλίανθοι είναι πανεύκολοι στην περιποίηση και εντυπωσιακοί, ιδανικά ετήσια φυτά για το δικό μας κλίμα.

Ο Ηλίανθος είναι ετήσιο φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια Compositae. Το φυτό αυτό σπέρνεται κατά την άνοιξη. Σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει στο ύψος των 2-2,2 μέτρων. Ο ηλίανθος αναπτύσσει βαθύ ριζικό σύστημα, που μπορεί να φθάσει τα 2μ ή και τα 4-5 μ. Ο βιολογικός του κύκλος διαρκεί 80-170 ημέρες.

Νάρκισσος (μανουσάκια), ένα μεθυστικό λουλούδι για κήπο και γλάστρα

Ο ηλίανθος είναι αγαπημένο καλοκαιρινό φυτό για να διακοσμήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας για να μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Η ονομασία του ηλίανθου προέρχεται από το γεγονός ότι η κεφαλή του στρέφεται διαρκώς προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή.

Πανέμορφες οι νάνες ποικιλίες, τεράστιες και νόστιμες οι βρώσιμες ποικιλίες. Οι νάνες ποικιλίες που φτάνουν μέχρι τα 40 εκατοστά σε ύψος είναι κατάλληλες για γλάστρες και για τον κήπο ενώ οι βρώσιμες που ξεπερνούν το 1 μέτρο σε ύψος πρέπει να φυτεύονται αποκλειστικά στον κήπο.

Το χρώμα των λουλουδιών είναι φυσικά κίτρινο αλλά με τη βοήθεια της επιστήμης, τα χρώμα των διακοσμητικών ηλίανθων ξεκινά από το απαλό κίτρινο και φτάνει μέχρι το καφέ ή το κόκκινο. Τα λουλούδια είναι ιδανικά για το βάζο και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Κόβετε τα λουλούδια νωρίς το πρωί ώστε να είναι φρέσκα και πριν τα βάλετε στο βάζο, τοποθετήστε τους μίσχους τους σε ένα δοχείο με πολύ ζεστό νερό ώστε ο αέρας να φύγει από τους δίαυλους του μίσχου και στη συνέχεια το δροσερό νερό του βάζου να μπορεί να φτάσει μέχρι το λουλούδι και να το διατηρήσει ακόμη περισσότερο χρόνο.

Όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά τους, θέλουν άφθονο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθούν. Ανθίζουν όλο το καλοκαίρι αλλά θα καταστραφούν με τα πρώτα κρύα.

Κατάλληλο υπόστρωμα ανάπτυξης για τους ηλίανθους, είτε στη γλάστρα είτε στον κήπο, είναι το ελαφρύ χώμα, που πρέπει να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Ο ηλίανθος είναι κατάλληλος στις ξηροθερμικές συνθήκες του δικού μας μεσογειακού κλίματος. Επίσης, ο ηλίανθος θέλει άφθονο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Τέλος, να επισημάνουμε ότι οι ηλίανθοι είναι ετήσια φυτά που ανθίζουν όλο το καλοκαίρι, αλλά θα καταστραφούν με τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

Ηλίανθος φροντίδα, λίπανση, έδαφος, πότισμα

Ποτίζετε αραιά καθώς οι ηλίανθοι ευδοκιμούν σε ζεστά και ξηρά κλίματα όπως το δικό μας και πάντα αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιατάκι της γλάστρα. Στον κήπο φροντίστε το έδαφος να έχει καλή αποστράγγιση. Το ιδανικό χώμα για τους ηλίανθους θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ελαφρά όξινο έως αλκαλικό. Λιπαίνετε τους διακοσμητικούς ηλίανθους με ένα λίπασμα γενικής χρήσης, κάθε 15 περίπου ημέρες. Μην λιπαίνετε την βρώσιμη ποικιλία, αν χρειάζεται χρησιμοποιήστε μόνο ζωϊκής προέλευσης κοπριά.

Κινέζικο γαρύφαλλο «Η Γκέισα Χορεύτρια» ένα εξωτικό φυτό για αυλή και τον κήπο σας

Φυτέψτε τους σπόρους μόλις περάσει ο κίνδυνος παγετού και η θερμοκρασία ανέβει στους 15 βαθμούς περίπου. Οι σπόροι του ηλίανθου είναι προτιμότερο να φυτεύονται απευθείας στο σημείο που θέλετε να αναπτυχθούν γιατί δεν τους αρέσει η μεταφύτευση. Επίσης, καθώς οι σπόροι που φυτρώνουν παράγουν μεγάλα βλαστάρια ίσως να είναι δύσκολο να τους βγάλετε από το δοχείο για να τους μεταφυτεύσετε. Προτιμάτε να τους φυτεύετε σε σειρές, 2-3 σπόρους μαζί και καθώς θα αναπτύσσονται αραιώστε τους κρατώντας το φυτό που σας φαίνεται πιο γερό.

Στο σκούρο κέντρο του λουλουδιού αναπτύσσονται οι σπόροι, μόλις το λουλούδι ξεραθεί κόψτε το και στη συνέχεια μαζέψτε τους σπόρους του για την επόμενη χρονιά. Αν δεν σκοπεύετε να μαζέψετε σπόρους, κόβετε τα λουλούδια μόλις αρχίσουν να μαραίνονται ώστε να ενισχύσετε την παραγωγή νέων λουλουδιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Images via


Discover more from Τεχνοτροπίες Και Διακόσμηση

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.