Φούξια ή σκουλαρικάκι – ένα μαγικό, νοσταλγικό λουλούδι στο σπίτι σας, σαν τον παλιό καλό καιρό
Με νοσταλγία για τα είδη που στόλιζαν τις αυλές και με θαυμασμό για τα φυτά που δεν σταματούν να εξελίσσονται, αναζητήστε την φούξια. Η πρωτότυπη σκουλαρικιά με τα κρεμαστά άνθη θα βρει τη θέση της στη βεράντα και στον κήπο, σε χαμηλά και ψηλά σημεία, έξω, αλλά και μέσα στο σπίτι.
Η φούξια είναι πολυετής φυλλοβόλος θάμνος με υπέροχα άνθη, σαν κρεμαστά κοσμήματα, από τα οποία προκύπτει και η άλλη ονομασία της, “σκουλαρικιά”. Το ύψος της κυμαίνεται ανάλογα την ποικιλία και το κλάδεμα από 50 εκ. μέχρι και λίγο περισσότερο από 2,00 μ. Σε φυτώρια μπορείτε να ανακαλύψετε παλιές και νέες ποικιλίες του φυτού της (Fuchsia magellanica της οικογένειας Onagraceae) με πρωτότυπη άνθηση σε καταπληκτικούς τόνους. Το ύψος τους κυμαίνεται – ανάλογα την ποικιλία και το κλάδεμα- από 50 εκ. μέχρι και λίγο περισσότερο από 2,00 μ. Όλες ομορφαίνουν το περιβάλλον για πολλές βδομάδες, από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο. Αποχτούν άνετα μορφή χαμηλού θάμνου, μικρού δέντρου, αλλά και φυτού.
Κυκλάμινο – ένα φυτό που ταιριάζει σε κάθε ελληνικό σπίτι στη γλάστρα και τον κήπο σας
Κατάλληλο περιβάλλον
Οι φούξιες ζουν σωστά σε δροσερές και ημισκιερές ή ακόμα και σκιερές θέσεις. Χρειάζονται φως, αλλά όχι ήλιο, επειδή προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα τους. Τον χειμώνα έχουν ανάγκη να βρίσκονται σε μέρος σχετικά κρύο, όπου η θερμοκρασία όμως, δεν πέφτει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου. Φεβρουάριο με Μάρτιο πρέπει να τις μεταφέρετε σε πιο ζεστές θέσεις, ενώ από τον Μάιο τοποθετήστε τις έξω ή αφήστε τις μέσα στο σπίτι κοντά σε παράθυρο, που μένει σχεδόν συνέχεια ανοιχτό.
Προσοχή: Οι φούξιες δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα κοντά στη θάλασσα, αλλά πρέπει να βρίσκονται πάντα σε απάνεμα μέρη.
Επειδή χρειάζονται υγρή ατμόσφαιρα, ψεκάζετε συχνά τα φύλλα με καθαρό νερό, ειδικά το καλοκαίρι, φροντίζοντας όμως, να μην βρέχονται τα άνθη.
Προσοχή: τους ζεστούς μήνες η θερμοκρασία γύρω τους καλό είναι να μένει περίπου στους 18-20 βαθμούς Κελσίου.
Θυμηθείτε: Αν συντηρείτε τις φούξιες σε γλάστρες, μπορείτε εύκολα να τις μεταφέρετε ανά εποχή και να ικανοποιείτε τις ανάγκες τους, ανάλογα με τον καιρό. Για να ζήσουν μόνιμα έξω, πρέπει η περιοχή σας να έχει “γλυκό” χειμώνα. Σε τέτοια περίπτωση, φυτέψτε και στον κήπο, αλλά πάντα σε θέση προστατευμένη από τις μεσημεριανές αχτίδες του ήλιου.
Κρίνος της κοιλάδας ή Κονβαλάρια, ένα λουλούδι με άσπρα άνθη σαν κουδουνάκια στην γλάστρα και τον κήπο σας
Νερό και τροφή
Από Μάρτιο μέχρι και Νοέμβριο ποτίζετε τακτικά και πιο συχνά όταν κάνει ζέστη. Πάντα με μικρές ποσότητες νερού, ώστε το χώμα να μένει ελαφρά υγρό. Εξάλλου, εύκολα θα διακρίνετε πότε διψούν, επειδή τα φύλλα αρχίζουν να πανιάζουν και οι κορυφές των βλαστών να γέρνουν. Τον χειμώνα ποτίζετε αραιά. Νωρίς την άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρο προσθέστε στο χώμα τους μια καλή ποσότητα καθαρού κομπόστ. Για να δυναμώσετε περισσότερο άνθηση και βλάστηση -από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο, κάθε μήνα- χορηγείτε ένα βιολογικό λίπασμα, επιλέγοντας μέρες που δεν κάνει πολύ ζέστη.
Μεταφύτευση σε γλάστρα και κήπο
Μάρτιο ή και Απρίλιο, αλλάζετε τη γλάστρα, χρησιμοποιώντας μία λίγο μεγαλύτερη. Τοποθετείτε φυλλόχωμα με τύρφη και άμμο ποταμίσια ή περλίτη ή έστω ένα έτοιμο στραγγερό μείγμα κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου. Μην ξεχνάτε τα ανοίγματα στη βάση και επάνω τους μικρές πέτρες ή καθαρά χαλίκια για καλή αποστράγγιση, που είναι απολύτως αναγκαία για τη ζωή στις φούξιες. Για φύτευση σε κήπο, επιλέξτε τους ίδιους μήνες, σε έδαφος με καθαρό κομπόστ, υλικό που βοηθά και στη μεταφύτευση σε γλάστρα.
Προσοχή: Mπορείτε να μεταφυτέψετε μέχρι και Ιούνιο, αλλά με προσοχή και χωρίς να σπάσετε τη μπάλα χώματος, επιλέγοντας για την εργασία σας μια δροσερή απογευματινή ώρα.
Κλάδεμα για δύναμη και σχήμα
Νωρίς την άνοιξη και μόλις απομακρυνθεί ο κίνδυνος παγωνιάς, ακόμα και συγχρόνως με τη φύτευση, κλαδέψτε τις στα 10 με 15 εκ. για να διατηρούν ένα όμορφο συμπαγές σχήμα, αλλά και για να τις δυναμώσετε, ώστε να δημιουργηθούν πολλοί βλαστοί, οι οποίοι θα βγάλουν άφθονα άνθη. Για να τους δώσετε τη μορφή μικρού δέντρου, αφαιρείτε ολόκληρους βλαστούς, που εμφανίζονται κοντά στη βάση, ώστε να σχηματιστεί σταδιακά ο γυμνός κορμός. Σε κρεμαστές γλάστρες, την ίδια εποχή, περιορίζετε μόνο την επάνω βλάστηση, για να αναπτυχθούν πολλά νέα χαμηλά κλαδιά.
Θυμηθείτε: Οι νεαρές φούξιες δεν χρειάζονται κλάδεμα.
Τα δικά σας φυτά
Την άνοιξη ή προς το τέλος Αυγούστου από μια μεγάλη φούξια κόβετε μοσχεύματα από κορυφές βλαστών μήκους 10-15 εκ. και φυτεύετε σε ελαφρύ μείγμα από τύρφη και άμμο ποταμίσια. Για να εμφανιστούν εύκολα οι ρίζες, πριν φυτέψετε, είναι προτιμότερο να βυθίσετε την κάτω άκρη των μοσχευμάτων σε ορμόνη ριζοβολίας. Στη συνέχεια, ποτίζετε τακτικά με λίγο νερό. Μετά από δύο μήνες περίπου, μεταφυτέψτε με προσοχή στο κατάλληλο για φούξιες μείγμα.
Προβλήματα
Η γνωστή μελίγκρα ή αλλιώς οι αφίδες, που εμφανίζονται συνήθως σε ομάδες πάνω σε νεαρές κορυφές και οι αλευρώδεις, τα λευκά μυγάκια, που παρουσιάζονται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, αντιμετωπίζονται, αν θεωρηθεί αναγκαίο, με το κατάλληλο βιολογικό εντομοκτόνο, για ερασιτεχνική χρήση. Πριν οδηγηθείτε σε αυτό το σημείο, προσπαθήστε με τα χέρια σας να απομακρύνετε τη μελίγκρα. Τους αλευρώδεις, όπως και τους τετράνυχους, τις μικρές αραχνούλες, τις οποίες ίσως εντοπίσετε κάτω από τα φύλλα, κυρίως σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον, αντιμετωπίστε τους με ψεκασμό χρησιμοποιώντας καθαρό νερό, που θα στοχεύει κυρίως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και μακριά από άνθη.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προσβολές, κάνοντας ψεκασμούς κάθε 10 ημέρες με το δικό σας οικολογικό εντομοκτόνο. Για το σκοπό αυτό, σε ένα λίτρο ζεστό νερό προσθέστε τρία κουταλάκια του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι ή ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων, φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, βιοδιασπώμενο. Στο συγκεκριμένο διάλυμα συμπληρώστε και δύο κουταλάκια του γλυκού οινόπνευμα φωτιστικό μπλε (93 βαθμοί) ή οινόπνευμα καθαρό (95 βαθμοί). Ανακατεύετε καλά και χρησιμοποιείτε ακροφύσιο για λεπτό ψεκασμό.
Πηγή κειμένου: greenside
Πηγή εικόνων: Pinterest | Canva
Discover more from Τεχνοτροπίες Και Διακόσμηση
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
[…] καλλιέργεια Φούξια ή σκουλαρικάκι αποτελεί μια πανέμορφη πρόκληση για κάθε ερασιτέχνη […]
[…] […]