Έξυπνες Ιδέες Εξοικονόμησης Χώρου για Μικροσκοπικά Σπίτια36 Έξυπνες Ιδέες Εξοικονόμησης Χώρου για Μικροσκοπικά Σπίτια

Το να μένεις σε μικρό σπίτι δεν είναι μονάχα θέμα επιβίωσης μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Είναι και στάση ζωής. Είναι να επιλέγεις να ζεις πιο απλά, να απομακρύνεις το περιττό και να κρατάς μόνο τα ουσιώδη. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Ο περιορισμένος χώρος μπορεί να σε στριμώξει. Γι’ αυτό χρειάζονται ιδέες που δεν είναι απλώς χρήσιμες αλλά και λειτουργικές, χωρίς να θυσιάζεις την άνεση.

Έπιπλα που κάνουν περισσότερα από ένα πράγματα

Τα πολυλειτουργικά έπιπλα είναι σωτήρια. Κρεβάτια που σηκώνονται και αποκαλύπτουν αποθηκευτικούς χώρους. Καναπέδες που μετατρέπονται σε κρεβάτι για φίλους που θα μείνουν. Τραπέζια που διπλώνουν στον τοίχο όταν δεν τα χρειάζεσαι. Ένα σκαμπό μπορεί να είναι και αποθηκευτικός χώρος και τραπεζάκι. Όταν ο χώρος είναι λίγος, κάθε αντικείμενο πρέπει να έχει παραπάνω από έναν ρόλο.

Αξιοποίηση κάθε κάθετης επιφάνειας

Οι τοίχοι δεν είναι απλώς για πίνακες. Είναι προέκταση του πατώματος. Ράφια από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Κρεμαστά ντουλάπια, ακόμα και πάνω από πόρτες. Μαγνητικές λωρίδες στην κουζίνα για μαχαίρια και εργαλεία. Κάθετος χώρος σημαίνει ευκαιρία. Αν κάτι δεν χωράει κάτω, ψάξ’ το πιο ψηλά.

Εντοιχισμένα και πτυσσόμενα

Όπου μπορείς να βάλεις κάτι μέσα σε τοίχο ή να το διπλώσεις, κάν’ το. Πτυσσόμενο γραφείο, για παράδειγμα, που εξαφανίζεται όταν δεν δουλεύεις. Ντουλάπες που μοιάζουν με τοίχοι όταν κλείνουν. Ράφια που ανοίγουν μόνο όταν τα χρειάζεσαι. Αυτά σε βοηθούν να φτιάξεις καθαρές γραμμές, να νιώθεις πως έχεις περισσότερο χώρο απ’ όσο δείχνει το μέγεθος του σπιτιού.

Απόκρυφα σημεία που γίνονται αποθήκες

Κάτω από τα σκαλιά, μέσα σε κουφώματα, κάτω από το πάτωμα. Αν δεν μπορείς να το βάλεις έξω, κρύψ’ το. Ένα παγκάκι μπορεί να ανοίγει και να κρατάει παπλώματα. Η κουζίνα να έχει ένα κρυφό ντουλάπι στη βάση της. Σημασία έχει να σκεφτείς “πού μπορώ να κρύψω κάτι χωρίς να το κουβαλώ μπροστά μου κάθε μέρα;”

Διαχωριστικά που δεν σε στριμώχνουν

Τα μικρά σπίτια συχνά είναι ενιαίοι χώροι. Αν θέλεις να ξεχωρίσεις το υπνοδωμάτιο από το σαλόνι, υπάρχουν τρόποι χωρίς να χτίσεις τοίχους. Κουρτίνες, βιβλιοθήκες χωρίς πίσω μέρος, παραβάν ή ακόμα και επίπεδα φωτισμού. Δεν χρειάζεται τοίχος για να δημιουργήσεις “δωμάτιο”. Χρειάζεται απλώς μια γραμμή που δείχνει πού τελειώνει κάτι και πού αρχίζει κάτι άλλο.

Φωτισμός και καθρέφτες

Το φως κάνει το μικρό να μοιάζει μεγαλύτερο. Φυσικό φως, αν έχεις παράθυρα, άφησέ το να μπει χωρίς βαριές κουρτίνες. Φώτα στα σωστά σημεία, κυρίως στις γωνίες και στα πιο σκοτεινά σημεία. Οι καθρέφτες πολλαπλασιάζουν το φως, δίνουν βάθος. Ένας μεγάλος καθρέφτης απέναντι από ένα παράθυρο μπορεί να αλλάξει το πώς αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος ενός χώρου.

Χρώματα και υλικά

Ανοιχτά χρώματα στους τοίχους και στα έπιπλα βοηθούν. Λευκό, παστέλ, γκρι. Κάνουν τον χώρο να δείχνει καθαρός, πιο φαρδύς. Αποφεύγεις τα βαριά υλικά. Ξύλο, γυαλί, μέταλλο — λεπτά και απλά. Κάθε τι που κάνει τον χώρο να “βαραίνει”, αφαιρεί και από την αίσθηση της άνεσης.

Κουζίνα χωρίς στρίμωγμα

Η κουζίνα είναι δύσκολη σε μικρό σπίτι. Αν δεν έχεις πολλά ντουλάπια, βάλε ράφια. Αν δεν έχεις πάγκο, χρησιμοποίησε τραπέζι που ανοίγει μόνο όταν μαγειρεύεις. Καλάθια κάτω από το νιπτήρα. Μπαχαρικά σε μαγνητικές βάσεις. Όσο πιο οργανωμένα, τόσο πιο εύκολο να καθαρίζεις και να κινείσαι άνετα.

Μπάνιο χωρίς ακαταστασία

Το μπάνιο είναι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα. Εκεί συνήθως δεν χωράει τίποτα. Αλλά πάντα υπάρχει τρόπος. Ράφια πάνω από την τουαλέτα. Στενά ντουλάπια πίσω από την πόρτα. Καλάθια που κρέμονται στο ντουζ. Καθρέφτες-ντουλάπια. Και φυσικά, να κρατάς μόνο τα απαραίτητα μέσα. Δεν χρειάζεσαι δέκα πετσέτες και πέντε μπουκάλια σαμπουάν.

Μπαλκόνι ή αυλή; Ναι, και εκεί εξοικονόμηση

Αν έχεις λίγο εξωτερικό χώρο, μην τον αφήνεις ανεκμετάλλευτο. Μπορεί να γίνει τραπεζαρία, γωνιά για διάβασμα ή ακόμα και αποθήκη. Πτυσσόμενα καθίσματα, τραπεζάκι που μπαίνει στον τοίχο. Φυτά σε κάθετες βάσεις. Αν το μικρό σπίτι σου έχει έξοδο προς τα έξω, είναι σαν να έχεις ακόμα ένα δωμάτιο. Απλώς χρειάζεται να το φτιάξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να το χρησιμοποιείς συχνά.

Μικρές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά

Το μυστικό δεν είναι μόνο στον χώρο. Είναι και στη συνήθεια. Να μαζεύεις αμέσως τα πράγματα. Να μην κρατάς ό,τι δεν χρειάζεσαι. Να κάνεις μικρές “εκκαθαρίσεις” κάθε μήνα. Ένα μικρό σπίτι δεν συγχωρεί τη συσσώρευση. Κι αν έχεις λίγα, τα φροντίζεις καλύτερα.

Τελικά, τι σημαίνει έξυπνο;

Έξυπνο δεν είναι το περίπλοκο. Είναι το απλό που λύνει πρόβλημα χωρίς να δημιουργεί καινούργιο. Όταν κάθε γωνία, κάθε ράφι, κάθε επιλογή έχει νόημα. Όταν δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι πού θα βάλεις κάτι, γιατί έχει ήδη τη θέση του. Και όταν το σπίτι — όσο μικρό κι αν είναι — νιώθει δικό σου, άνετο και ξεκούραστο.


Discover more from Τεχνοτροπίες Και Διακόσμηση

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.