Φράξτο με στυλ: DIY ρέπλικα πρόσοψης χαμόσπιτου δεκαετίας ‘60

Εάν θέλετε να κρύψετε μία αντιαισθητική μεριά της αυλής σας, ή να κόψετε το αγιάζι ή απλά να διακοσμήσετε όμορφα την περίφραξή σας τότε συνεχίστε το διάβασμα…

Την ιδέα κατασκευής μας την έδωσε ο κος. Ιωάννης Δεληγιάννης στο Μόδι του Δήμου Βόλβης ή αλλιώς «χωριό των λουλουδιών» που κατασκεύασε ρέπλικα πρόσοψης χαμόσπιτου δεκαετίας ‘60 προκειμένου να διακοσμήσει το βορειοανατολικό τμήμα του οικοπέδου του με αποτέλεσμα να μοιάζει συνοικία η αυλή του.

Ο κ. Ιωάννης Δεληγιάννης μας μιλάει για το έργο του:

«Μένοντας στην άκρη του χωριού δεν συνορεύουμε με κανένα σπίτι, ήθελα λοιπόν να δημιουργήσω την αίσθηση της γειτονιάς, ταυτόχρονα έτσι βρέθηκε τρόπος να αξιοποιήσω διάφορα υλικά και αντικείμενα που είχα συλλέξει. Τα τούβλα και τα ξύλα της σκεπής τα είχα κρατήσει για συναισθηματικούς λόγους από το πατρικό σπίτι του πατέρα μου που μεγαλώσαμε και γκρεμίσαμε πριν 3 χρόνια, πολλά από τα διακοσμητικά αντικείμενα ανήκαν στην γιαγιά και τον παππού της συζύγου μου που μεγάλωσε μαζί τους…. Σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο να φράξω και το νότιο τμήμα της περίφραξης με διαφορετική τεχνοτροπία…να μεγαλώσει η γειτονιά!».

Ο ίδιος, μελισσοκόμος στο επάγγελμα, έχοντας καλλιτεχνικές ανησυχίες από πολύ νωρίς έχει φιλοτεχνήσει διάφορα χειροποίητα έργα για τον ίδιο αλλά και για άλλους όπως ψηφιδωτά, ζωγραφική στον τοίχο, ξυλόγλυπτα, σφυρηλάτηση παραστάσεων σε γρανίτη, ξύλινα έπιπλα, γλυπτά σε πέτρα, αντικείμενα από πέτρα και ο κατάλογος σίγουρα θα μεγαλώσει.

 

Αν λοιπόν ποτέ ο δρόμος σας περνάει από το Μόδι (ΠΕΟ Θες/νίκης-Καβάλας), αξίζει να κάνετε μια στάση στο γραφικό αυτό χωριό και να θαυμάσετε από κοντά τα έργα αυτά!

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα που θα χρειαστείτε και διανθίστε το ανάλογα με την φαντασία σας και τα διαθέσιμα διακοσμητικά στοιχεία.

ΥΛΙΚΑ

  • Μπετό (άμμο και τσιμέντο)
  • Τούβλα
  • Πόρτες-παράθυρα
  • Παλιά καδρόνια
  • Κεραμίδια τούρκικα
  • Σιδερένια στηρίγματα και μαδέρια για θωράκιση
  • Βίδες, καρφιά
  • Πέτσωμα και μεβράνη για στεγανοποίηση σκεπής
  • Αλφαδολάστιχο

ΒΗΜΑΤΑ

  1. Αλφαδιάζουμε το έδαφος
  2. Ρίχνουμε λίγο μπετό κατά μήκος της επιθυμητής φραγής
  3. Τοποθετούμε κάθετα σιδερένια στηρίγματα (τουλάχιστον 3) πίσω από το μπετό και ένα οριζόντιο
  4. Τοποθετούμε την πόρτα στηριγμένη στο μεσαίο σίδερο (βίδωμα)
  5. Ξεκινάμε το χτίσιμο των τούβλων
  6. Όταν φτάσουμε στο ύψος των παραθύρων τοποθετούμε τα πατζούρια (μπορούμε και αυτά να τα βιδώσουμε στο οριζόντιο στηρίγμα) και τα χτίζουμε
  7. Πάνω από τα πατζούρια τοποθετούμε τα παλιά καδρόνια για να συνεχιστεί το χτίσιμο
  8. Για την σκεπή βάζουμε καδρόνια, το πέτσωμα και την μεβράνη
  9. Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση των κεραμιδιών (χωρίς κάρφωμα ή κόλληση)

 

TIP ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΦΏΜΑΤΑ:

Εάν τα κουφώματα είναι με λαδομπογιά μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία για αναπαλαίωση:

  • Καίμε με το φλόγιστρο
  • Τρίβουμε με γυαλόχαρτο
  • Περνάμε με λούστρο

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΜΑΚΤΡΟ:

Σίδερο για τις λάσπες. Η ρίζα της λέξης προέχεται από την αρχαία ελληνική «μάκτρον» που σημαίνει οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε κάτι.

Δύσκολο να βρεθεί αυτούσιο αλλά χαρακτηριστικό των δεκαετιών 1920-1960.

Το ποδόμακτρο της φωτογραφίας είναι ιδιοκατασκευή χρησιμοποιώντας ένα υνί αρότρου κομμένο και ηλεκτροκολλημένο σε δύο τελειώματα κάγκελου.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Διακοσμούμε με παλιά αντικείμενα και στοιχεία του παρελθόντος κατά βούληση, διαθεσιμότητα και έμπνευση! Στην συγκεκριμένη διακόσμηση χρησιμοποιήθηκαν, πιάτα τοίχου, κουδούνια, ρολόι με εκκρεμές, πίνακες, πινακωτή, ποδήλατο βαμμένο με σπρέι, τραπεζάκι ανακατασκευή από πλαστήρι και βάση γλάστρας, καρέκλα καφενείου, φυσητήρι, μπαστούνι, γλίτσα, καντάρι, κιθάρα μέχρι και το κορδόνι από την ρόμπας της γιαγιάς!

Τα περισσότερα υλικά κατασκευής και διακοσμητικά στοιχεία σώθηκαν από τα σκουπίδια και βρήκαν την θέση τους για να ζήσουν άλλα τόσα χρόνια!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και ο κήπος πίσω από το φράχτη

 

 


Discover more from Τεχνοτροπίες Και Διακόσμηση

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.