Πως να καλλιεργήσετε ραπανάκια …για την όρεξη… στην γλάστρα ή τον κήπο σας
Είναι φυτό που καλλιεργείται από την αρχαιότητα σε διάφορες περιοχές (Ελλάδα, Αίγυπτο, Κίνα, Ιαπωνιά, Κορέα). Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές κατάγεται από την Ευρώπη, ενώ άλλοι ερευνητές θεωρούν χώρα καταγωγής του την Κίνα. Στην Ελλάδα έχει βρεθεί και το άγριο ραπανάκι R. rostratus, ενώ το καλλιεργήσιμο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σαν ορεκτικό.
Πώς να καλλιεργήσετε τα πιο φρέσκα φασολάκια στη γλάστρα και στον κήπο σας
Το ραπανάκι καλλιεργείται κυρίως για τη διογκωμένη ρίζα του με την πικάντικη γεύση που ονομάζεται γογγυλόριζα (όπως και στο γογγύλι). Επίσης βρώσιμα είναι και τα νεαρά φύλλα του φυτού. Οι ποικιλίες του λαχανικού αυτού είναι πολλές και διαφοροποιούνται ανάλογα με το χρώμα της γογγυλόριζας, που μπορεί να έχει αποχρώσεις τους κόκκινου, του λευκού και του μαύρου, του σχήματος, που μπορεί να είναι από σφαιρικό μέχρι μακρόστενο και του μεγέθους της γογγυλόριζας. Έχει πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και η καλλιέργειά του είναι σύντομη. Ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να διαρκέσει 20-40 μέρες ή και περισσότερες. Για παράδειγμα το χειμερινό ρεπανάκι με τις μακρόστενες γογγυλόριζες, χρειάζεται 50-90 μέρες για να συγκομισθεί. Γενικά χρειάζεται έδαφος ελαφρύ αμμώδες για να μπορέσει να διογκώσει τη γογγυλόριζα. Ο εμπλουτισμένος με οργανική ουσία είναι απαραίτητος.
Αναπτύσσεται καλά σε ηλιόλουστες θέσεις και είναι ανθεκτικό στο κρύο αλλά πρέπει να προστατεύεται από τους παγετούς. Το ραπανάκι σπέρνεται κατευθείαν στο χωράφι όλες τις εποχές, κυρίως όμως σπέρνεται στο τέλος του χειμώνα (Φεβρουάριο- Μάρτιο) και στο τέλος του καλοκαιριού μέχρι όλο το φθινόπωρο (τέλος Αυγούστου – Νοέμβριο). Το έδαφος πρέπει να είναι καλά ισοπεδωμένο ενώ οι ποικιλίες που δημιουργούν μακρόστενη γογγυλόριζα μπορούν να σπαρούν και σε αναχώματα, για να είναι πιο εύκολη η εξαγωγή της γογγυλόριζας κατά τη συγκομιδή. Η σπορά συνήθως γίνεται σε γραμμές. Οι αποστάσεις σποράς εξαρτώνται από τον τύπο και το μέγεθος της γογγυλόριζας Όσο πιο μεγάλη είναι η γογγυλόριζα, τόσο πιο αραιή πρέπει να είναι η σπορά.
Έτσι τα ρεπάνια που έχουν σφαιρική και μικρή γογγυλόριζα σπέρνονται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 15-30 cm και τα φυτά της κάθε γραμμής απέχουν μεταξύ τους 5-10 cm. Για τα ρεπάνια με μακρόστενη και μεγάλη γογγυλόριζα οι γραμμές απέχουν μεταξύ τους 40-60 cm και οι σπόροι κάθε σειράς σπέρνονται επίσης ανά 15-30 cm. Το βάθος σποράς είναι 1-2 cm. Οι καλλιεργητικές φροντίδες, η άρδευση και η λίπανση γίνονται όπως και στα άλλα σταυρανθή λαχανικά. Η περίοδος της συγκομιδής εξαρτάται από την ποικιλία και την περιοχή που αναπτύσσεται το ρεπανάκι. Συνήθως οι γογγυλόριζες του ρεπανιού αποκτούν το επιθυμητό μέγεθος σχεδόν τρεις μήνες μετά τη σπορά.
Κουκιά καλλιέργεια: Ένα σπουδαίο λαχανικό στον κήπο σας
- Όταν οι αρδεύσεις δεν γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η υγρασία στο έδαφος είναι πότε υψηλή και πότε χαμηλή, το ρεπανάκι αποκτά πιο έντονη γεύση και πιο σκληρή, σπογγώδη υφή.
- Το ραπανάκι είναι το αγαπημένο λαχανικό στην Ιαπωνία και είναι πρώτο στην παραγωγή και την κατανάλωση.
- Υπάρχουν ποικιλίες ρεπανιών καλλιεργούνται για το σπόρο τους, από τον οποίο παράγεται λάδι.
Πηγή κειμένου: gardenguide
Πηγή εικόνων: Pinterest
Discover more from Τεχνοτροπίες Και Διακόσμηση
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
[…] Πως να καλλιεργήσετε ραπανάκια …για την όρεξη… στην γ… […]